Kako se je začelo?

Ekipa, ki se je po prvi sezoni nastopanja v drugi Gorenjski ligi, uvrstila v prvo ligo

Bilo je v začetku 70-ih let prejšnjega stoletja. Nogomet je imel tudi v Žireh precej navdušencev. Igralci so se zbirali, trenirali in odigrali kako tekmo med Žirovskimi vasmi.

Igrali so tudi po vaških turnirjih. Želeli pa so še več. Zato se je 1. Aprila 1973, v gostilni pri Bahaču zbralo okrog petnajst nogometnih navdušencev iz Žirov in Vrsnika na ustanovnem občnem zboru. Ta dan štejemo za rojstvo Nogometnega kluba Alpina Žiri. Listino o ustanovitvi kluba je podpisalo 10 članov (ustanovni člani): Tone Bogataj, Bogomir Cokan, Rajko Kosmač, Dušan Mlakar, Peter Mlinar, Franci Pečelin, Boris Pečnik, Marjan Špeh, Dane Vehar in Mirko Vehar. Leta 1974 so uredili vse potrebne dokumente v zvezi z registracijo kluba in igrišča. Jeseni 1974 pa je NK Alpina pričela z nastopi v 2. gorenjski ligi.

Ekipa, ki se je uvrstila v drugo SNL-zahod.

Igralci in vodstvo

Prva dva registrirana igralca sta bila Marjan Špeh in Dane Vehar z datumom registracije 1.10.1973. Večina ostalih se je registriralo 3.10.1973.

Za ustanovitev kluba ima največ zaslug Marjan Špeh (prvi predsednik kluba), ki je bil gonilna sila pri vseh dejavnostih ob ustanovitvi kluba. V prvem vodstvu kluba je bil poleg Marjana Špeha še Bogomir Cokan (podpredsednik), Peter Dolenc (tajnik) in Mirko Vehar (blagajnik). Ostali člani upravnega odbora: Brence Branko in Roman, Franci Jereb, Rajko Kosmač in Dane Vehar.
Klub je imel ob ustanovitvi osemnajst članov. Jeseni 1973 so odigrali prvo prijateljsko tekmo z ekipo Planike in jo premagali z 2:1.

Prvo ekipo v sezoni 1974/75 so sestavljali: Franci Jereb, Marjan Špeh, Rajko Kosmač, Peter Mlinar, Danijel Vehar, Tone Eniko, Marjan Kajnč, Franci Pečelin, Boris Oblak, Milan Kopač, Ciril Kavčič, Franci Mlinar, Tone Bogataj, Roman Brence, Milan Kopač, Brane Kosmač in Milan Oblak. Prvo uradno tekmo (2. GNL), je NK Alpina odigrali septembra 1974 v Žireh (Alpina : Filmarji = 1 : 1)

Kasneje so klub vodili predsedniki: Danijel Vehar, Milan Kopač, Franci Mlinar, Jože Oblak in Tomaž Vehar. Od leta 2006 je predsednik Drago Kramperšek.

Igrišče in spremljajoči objekti

Leta 1981 so povečali igrišče in lesene gole zamenjali s kovinskimi. Nekaj let pozneje so prve slačilnice pri Lovrotovem Tonetu in potem v DD Partizan, nadomestili z leseno montažno hišico. To so bile prve slačilnice ob igrišču..

Zadružni svet KGZ Sora je že leta 1971 podaril zemljišče na Rakovniku, oziroma dal v brezplačno uporabo sindikalni podružnici Alpine. Upravljanje z zemljiščem oziroma igriščem je po letu 1973 prešlo v roke nogometnega kluba. Počasi, večinoma s prostovoljnim delom, so zemljišče uredili, pogoji za igranje pa so bili zelo skromni.

Objekt je z leti rasel in v začetku tretjega tisočletja kazal podobo majhnega stadiona. Premajhne slačilnice oziroma baraka je vse bolj propadala. Ker se je uporabnost slačilnic kot igrišča na tej lokaciji iztekala, ni bilo interesa za obnovo objektov.
Severno od glavnega, je bilo tudi pomožno igrišče, kjer so nekaj ligaških tekem odigrale tudi mlajše selekcije. V uporabi je bilo le do 2008, dokler na njem niso zrasli industrijski objekti. Nove površine za treninge (pomožno igrišče) je klub pridobil na Fricovem travniku (vzhodno od Etikete) le dobrih sto metrov od slačilnic. Vzhodno od glavnega igrišča je tudi vadbena površina (70 x 30 metrov). Namenjena je tudi večernim treningom, saj je opremljena s štirimi  reflektorji.

Konec junija 2010 so v ŠP Polje (med šolskim igriščem in reko Soro) začeli graditi moderni stadion z  amakalnim sistemom in tribunami kapacitete 300 gledalcev. Na južni strani igrišča so tudi slačilnice in drugi potrebni prostori s kapaciteto potrebno vsaj za igranje v 3. SNL. Novo igrišče je v uporabi od poletja 2012. Severno od glavnega igrišča vzdolž Sore je vmeščeno pomožno igrišče. Gradnja le-tega se je začela konec leta 2016 z buldožerskim izravnavanjem terena. V letu 2017 je sledila ročna mikro izravnava in zatravitev površine. Na pomožnem igrišču dimenzije 95 X 50 so nameščene klopi za rezervne igralce, tribuna za 60 gledalcev in dva kandelabra za razsvetljavo. Omenjeni spremljajoči objekti, kot tudi zaščitna ograda še niso dokončane.

Trenutno je registriranih in strokovno vodenih preko 110 igralcev. Uspehi vseh šestih selekcij so spremenljivi, vendar boljši kot pred desetletji. Vse to je rezultat načrtnega dela in pomoči mnogih zagnanih strokovnjakov in hkrati ljubiteljev tega športa, ki jim ni vseeno, kaj se dogaja z nogometom v Žireh.
Prva ekipa, ki je osvojila naslov Gorenjskega prvaka, in se uvrstila v tretjo SNL-center

Morda je še večji uspeh ostati v elitni skupini (kar 3. SNL za Žiri nedvomno je), kot pa se vanjo uvrstiti. Prav to so člani Alpine v sezoni 2002/03 tudi dosegli. Dodaten kamenček k mozaiku uspešne sezone je bila uvrstitev v pol-finale  gorenjskega pokala, kar je pomenilo le korak do uvrstitve v 1. kolo pokala NZS.

Članska ekipa, ki je v sezoni 2017/18 osvojila drugi naslov Gorenjskih prvakov

Uspehi in dosežki

Prvi večji uspeh je klub dosegel v sezoni  1974/75, ko je bila članska ekipa v 2. gorenjski nogometni ligi (GNL) osvojila prvo mesto. S tem si je pridobila pravico do prehoda v 1. GNL. Takrat se je liga imenovala »Gorenjska nogometna podzveza«

V sezoni 1976/77 so začeli veljati znameniti “portoroški sklepi”. Srečanja, na katerih so bili sprejeti, sta se udeležila tudi predstavnika Nogometnega kluba Alpine Žiri Danijel Vehar in Franci Mlinar. Sklenili so, da bodo ustanovili občinske selekcije, s katerimi so hoteli izboljšati raven slovenskega nogometa. V tem času se je precej naših mladincev kalilo v Železnikih, ki je nastopala v Slovenski ligi – zahod. Ukinjeni sta bili obe gorenjski ligi. Na področju Gorenjske so se rekreacijsko igrale občinske in medobčinske lige (napredovanje glede na uspeh ni bilo možno). Nogomet v klubih kot je bil naš, se v tem času ni razvijal tako, kot bi se lahko. To so kasneje ugotovili tudi strokovnjaki na NZ Slovenije, zato so se ponovno oblikovale enotne regijske lige. Na Gorenjskem sta bili v sezoni 1988/89 z več kot dvajsetimi ekipami ustanovljeni prva in druga GNL. Glede na uspeh v sezoni 1987/88 v medobčinski ligi, so Žiri (takratna Alpina) v sezoni 1988/89 nastopile v 1. GNL.

V začetku 80-ih let je članska ekipa odigrala tudi najpomembnejšo pokalno tekmo. V finalni tekmi na področju Gorenjske je za pokal maršala Tita s kranjskim Triglavom izgubila s 4:0. Zaradi neurejenih slačilnic in slabega igrišča so bili prisiljeni igrati v Škofji Loki. Tedaj so bili mnenja, da bi bil rezultat tekme, če bi bila odigrana v Žireh, gotovo drugačen…

Uvrstitev v “Območno člansko ligo – zahod” (2. SNL-zahod), v tekmovalni sezoni 1990/91, je bil do takrat največji uspeh kluba. Tako so se prvič srečali z boljše organiziranimi klubi z ustreznejšimi objekti in precej višjimi proračuni. Takrat še niso bili dorasli tekmovanju na takem nivoju in so dosegli predzadnje mesto. Kljub temu so še vedno živi spomini na to tekmovalno obdobje, dogodki in podrobnosti s tekem pa še večkrat vroča tema za razgovor. Po izpadu so nadaljevali s tekmovanjem v gorenjski ligi s povprečnimi rezultati.

Po desetletju igranja članov v prvi in drugi GNL je klub doživel ponovni vzpon. V sezoni 2001/02 so člani prvič postali prvaki Gorenjske. Naslednje dve sezoni so nastopali v 3.SNL-center. Obakrat so med 14 nastopajočimi ekipami zasedli 11. mesto.

Do ponovnega preboja članov v tekmovanje pod okriljem NZS so uspehe dosegale tudi mlajše ekipe. Mladinci so bili gorenjski prvaki v sezonah 2010/11 in 2014/15. V slednji sezoni so poleg ligaškega osvojili še naslov pokalnih prvakov. Z enim naslovom prvaka MNZG Kranj se lahko pohvalijo tudi st.dečki (U15) v sezoni 2011/12.

Hkrati z zadnjim uspehom mladincev so si člani s tretjim mestom v GNL zagotovili še četrto sezono igranja v ligi pod okriljem NZS. Sezono 2015/16 so 3.SNL-center končali na 12. mestu. V sezoni 2017/18 so še drugič osvojili prvenstvo MNZG Kranj in se, po dveh sezonah odsotnosti, ponovno vrnili v 3.SNL.

Do danes je osem igralcev (Ivo Kavčič, Matej Albreht, Denis in Dejan Markelj, Matej Peternelj, Tilen in Marko Klemenčič ter Tilen Mlakar) in tri igralke (Estera in Špela Vehar ter Nastja Kavčič) nogometno vzgojenih v Žireh, igralo v članski prvi slovenski ligi. Tilna, Klemenčič in Mlakar pa sta edina s profesionalno pogodbo pri svojih klubih.

V sezoni 1992/93 je NK Alpina prvič in edinkrat nastopila z dvema članskima ekipama (A-ekipa je nastopila v 1.GNL, B-ekipa pa v 2.GNL).

V sezoni 2015/16 so se člani še drugič v zgodovini uvrstili v finala gorenjskega pokala. Tudi v drugo jim je nasproti stal kranjski Triglav. Tekmo so rumeni izgubili, vendar sta se oba finalista uvrstila v 1. krog pokala NZS za sezono 2016/17. Prvič v zgodovini klub so Žirovci odigrali uradno tekmo s slovenskim prvoligašem. Žreb je določil par: Žiri : Celje. Tekmo so dobili gosti s 5:0.

Za delovanje so bila potrebna tudi sredstva

Že v prvih letih je bila večina del za izgradnjo igrišča in spremljajočih objektov ter delovanje kluba, opravljena s prostovoljnim delom. Nekaj sredstev in materiala so donirali tudi zasebniki, obrtniki in firme. Seveda pa ni šlo brez minimalnih denarnih sredstev. Da bi izboljšali finančno stanje, so v 80-ih letih prejšnjega stoletja organizirali zabave ob prazniku žena. Med leti 2003 in 2007 je nekajkrat zapored občina Žiri klubu zaupala organizacijo večje turistične prireditve “Žirovska noč”. Njen izkupiček je predstavljal pomemben delež pri sestavljanju letnega proračuna. Svoj prispevek je v 80-ih in 90-ih letih dala tudi Občinska zveza za telesno kulturo in kasneje Občina Žiri. Glavni in najpomembnejši sponzor Nogometnega kluba je bila, od začetka pa vse do 2013, Alpina, d.d., Žiri. Z odpovedjo glavnega sponzorja in preimenovanjem kluba v NK Žiri se je teža sponzorstva in donatorstva porazdelila med ostala podjetja in  obrtnike. Določen procent sredstev se zbere tudi z vstopnino na tekmah 3. SNL in pa seveda z delom dohodnine, ki jih fizične osebe namenijo klub.

Zadnje ažuriranje: oktober 2018

Finančno so klub podpirala podjetja in obrtniki iz domačega kraja, nekaj se je nabralo s prostovoljnimi prispevki gledalcev na tekmah, klub pa se je ukvarjal tudi z organizacijo prireditev.