Nogomet je za vse!

Za nami je že 17. Poletna otroška nogometna šola Žiri. Ja, drugo leto bomo že kar polnoletni. In kakšni so občutki, kako ocenjujemo šolo?

Po končani nogometni šoli smo prejeli sporočilo ene izmed mamic.

»Namreč izredno rada bi pohvalila celoten teden. Ne le da ste se potrudili z nogometnim delom, veliko navdušenja je pri nas požel tudi drugi del, sploh iskanje skritega zaklada. Izredne pohvale gredo tudi trenerju Nacetu, ki je dal vsem otrokom enake možnosti (tako takšnim, ki nogomet že malce bolj obvladajo, kot tistim z malce manj gibčnosti). Verjamem, da če bi bilo več takšnih, bi bilo tudi navdušenje nad nogometom med otroci večje.«

Glavni cilj je bil dosežen. V nogometni šoli dajemo  poudarek na vsestranskemu razvijanju otrok. Ker smo nogometni klub, to počnemo preko nogometa. Nogomet ni namenjen le bodočim Messijem, Ronaldom, Hazardom. Nogomet je za vse.  Pa ne le nogomet, temveč gibanje na splošno. Gibanje, druženje z vrstniki, učenje od  trenerjev (in obratno (!)),  krepitev timskega duha, sodelovanje, komunikacija, izražanje, ustvarjalnost … Če povzamem, v nogometni šoli Žiri se trudimo, da preko nogometa in gibanja kot takega, ustvarimo okolje, kjer se otroci lahko maksimalno razvijajo. Najprej kot osebe, nato kot bodoči nogometaši.

Seveda si želimo, da bi se nato čim več otrok odločilo tudi za organizirano klubsko vadbo. Vendar naj ta želja izvira iz otroka samega in naj ne hodi na nogomet le zaradi dejstva, ker je nekdo (bodisi trener, bodisi starš) opazil, da je »še posebej talentiran«.

Pa da povzamemo letošnjo nogometno šolo še v številkah.

Udeležilo se je je 50 otrok, starih med 6 in 11 let. Deset odstotkov je bilo deklet. 3 petine udeležencev je prišlo iz naslova 4226 Žiri, ostali pa iz poštnih številk 4225, 4224, 4227, 1000, 8310, 5280.

Skupin je bilo 5. Skupine so vodili trenerji: Anže Kavčič, Nace Mlakar, Anže Šneberger, Janja Štavar in Živa Kramperšek. Ne bi šlo brez pomočnikov trenerjev. Tilen Jurca, Maks Bogataj, Anže Jereb in Tine Kramperšek so vestno in zavzeto opravljali svoje delo skozi celoten teden.

Malica? Pojedli smo 10 kg lubenic, 15 kg banan, po 5 kg grozdja, nektarin in breskev ter kakšno pest sliv, približno 300 pekovskih dobrot iz Pekarne Jože Oblak s.p. ter popili na litre mokre in sveže žirovske vode, kar izpod pipe oz. iz lastnih bidonov. Občasno smo dolili tudi pomarančni sok. 🙂

Poiskali smo 12 listkov na poti do zaklada (več ali manj) in pravilno odgovorili na prav toliko vprašanj (več ali manj). Zaklad smo dobili vsi. No ja, trenerji in vodstvo ne. Smo si pa zato ob jutranjem sestanku privoščili kavo in burek v Ambasadi Žiri. Pošteno, kajne?

Nogomet? Podali smo x-krat, ustrelili na gol y-krat, požonglirali z-krat. Vendar kot pravijo – vaja dela mojstra.

Vreme? Vse dni smo imeli okrog prijetnih 20 °C, rahlo je pršilo le v petek dopoldan. Popoldne, ko smo zaigrali pred kuliso staršev in nato prejeli priznanja, majice in fotografije, pa nas je na stadionu Polje že pričakalo sonce.

Naj vas sonce greje tudi v teh zadnjih poletnih dneh in se vidimo naslednje leto!

Ps: kdor pa ne more počakati do naslednjega poletja, pa lahko na tej povezavi preveri razpored treningov in začne že danes.

Vodja otroške nogometne šole Žiri

Estera Vehar

Komentarji